12/3-18 – Flasking av IPL, Mjød, Villgjærøl og Syrlig Saison

Liermesterskapet i hjemmebrygging nærmer seg, og vi var samlet først og fremst for tappe den ølen vi skal ha med dit på fat og flasker.

Men når vi først var samlet gjorde vi en god del andre oppgaver også, for å få ryddet unna en del av ølen som stod klar på gjæringsrommet.

Årets Liermesterskap (Lier og omegn hjemmebryggermesterskap 2019) holdes på Lier Kulturscene / Hegg Skole Lørdag 23/3. BareBrygg vil i år ta med 1 øl til publikumskonkurransen – vår relativt nye IPL, India Pale Lager. Dette er en hybrid mellom lagerøl og IPA, dvs en øl gjæret med lagergjær, men humlet som en IPA. I tillegg stiller vi med Belgisk Vinternatt, en stout gjæret med belgisk gjær, i dommerkonkurransen, men den er brygget for lenge siden og har stått til modning siden Juni 2018.

Bengt flasker mjøden

Av andre aktiviteter så gjorde vi klar, og flasket all mjøden vi startet i Oktober. Det er tre forskjellige mjød; vanlig, bringebær og pasjonsfrukt. I tillegg er hver av disse laget i to styrkegrader, ved at 5 liter er vannet ut med 5 liter kokt og nedkjølt vann for å få en snillere variant i tillegg.
Resultatet er seks varianter av Tore’s Mjød

Vi flasket også de tre første batch’ene med villgjærøl, som ble laget med deler av Rare Barrel – Golden Sour vørteren vi først og fremst bruker for å toppe opp Solera’en vår med. Dette er øl som er gjæret med villgjær som Øystein har “fanget” og dyrket før den har vært via Bootleg Biology i USA for isolering og så blitt returnert for at vi kan teste med den.
Gjæren i denne runden er BBNO10 fra et gult eple, BBNO13 fra rødkløver og BBNO16 fra markjordbær.

Syrlig Saison klar til omstikking. Her er det bakterier og villgjær så overflaten ser litt spesiell ut.

Det siste vi flasket denne kvelden var 20 liter med sur/syrlig Brett Saison. Dette er samme vørter som er brukt i villgjærølen overnfor, men denne er gjæret med Bootleg Biology sin Mad Fermentationist Saison Blend. Dette er en gjær- og bakterie-blanding som består av vanlig bryggegjær, villgjær, Brettanomyces og Lactobacillus-bakterier. Resultatet er en frisk, syrlig og lettdrikkelig øl.

Vi tapper ut øl fra Solera’en for å lage VaniljeFramboise

I tillegg til det som ble flasket tappet vi ut 20 liter fra Solera’en, som vi skal lage VaniljeFramboise av, og Solera’en ble toppet opp igjen med ca 60 liter som var ferdig primærgjæret fra tidligere.

Brygg #178b,c og d – Villgjær

Brygg 178b – Gult Eple
Brygg 178c – Markjordbær
Brygg 178d – Rødkløver

Alle disse tre ølene er gjæret med villgjær som er “fanget” og dyrket opp av Øystein, før de er sendt til USA og isolert av Bootleg Biology før de ble returnert til oss for å testes i brygging.

Ølen er basert på The Rare Barrel sin Golden Sour oppskrift, humlet med Northern Brewer til ca 7 IBU og gjæret med de tre forskjellige villgjærene i tre forskjellige gjæringsdunker.

Data:
OG: 1.057
FG: 1.0
Alkohol: %
Bitterhet: 6,8 IBU

Brygg 178a – Våronn

Brygg: Våronn – Syrlig Brett Saison

Brygget: 20/11-18
Tappet: 12/3-19

Våronn er en syrlig Brett Saison.
Den er basert på maltbasen fra The Rare Barrel Golden Sour, som er oppskriften vi bruker på de fleste av våre lyse surøl, som så er humlet med Northern Brewer til ca 7 IBU.
Videre er den gjæret med Bootleg Biology sin Mad Fermentationist Saison Blend som er en gjær og bakterieblanding som Michael Tonsmeier, mannen bak The Mad Fermentationist blog’en har brukt og gjenbrukt over flere år.
Vi har fått den tilsendt fra Bootleg Biology i USA sammen med endre Bootleg Biology gjær og 16 forskejllige villgjær som de har isolert for oss.

Data:
OG: 1.057
FG: 1.008
Alkohol: 6,5%
Bitterhet: 6,8 IBU

Brygg #181 – IPL

Brygg: IPL – India Pale Lager

Brygget: 18/2-19
Tappet: 12/3-19

Vårt først forsøk på IPL ble så vellykket at denne vil vi ha en gang til. Denne gangen skal den også brukes som vårt bidrag i “Lier og Omegn hjemmebryggerkonkurranse 2019”.

India Pale Lager er en hybrid-stil, som blander lager/pils og IPA. Altså en ren og lys øl, gjæret med lagergjær, men som er grundig humlet både på slutten av kokingen og som tørrhumle underveis i gjæringen. Denne gangen er den også gjæret på ca 18 grader, som er varmere enn normalt for lagergjær, men det er flere tester som viser at denne spesifikke gjæren (Saflager W-34/70, fra Weinstephan) er veldig temperatur-tolerant og at gjæringstemperaturen innefor dette området har lite å si på smaken på sluttresultatet.

Den er brygget med Maris Otter, Pilsner, Biscuit og CaraMunich malt, humlet med Northern Brewer, Amarillo, Galaxy og Mosaic, og gjæret med Saflager W-34/70.

Data:
OG: 1.055
FG: 1.008
Alkohol: 5,2%
Bitterhet: 31,4 IBU

Brygg #182 – Tintin

Tintin – Belgisk Blonde

Tintin har etablert seg som en god og dette er nå tredje gangen vi brygger den. Den er en lys og lettdrikkelig øl med lett krydret smak. Også denne gangen brygget av Jens for å fylle opp utvalget.

Bryggedato: 18/2-19
Tappedato: 7/3-19

OG: 1,066
FG: 1,009
Bitterhet: 30,6 IBU
Alkohol: 7,6%

Oppskriften er tilgjengelig her.

Brygg #180 – IPL

Brygg: IPL – India Pale Lager

Brygget: 5/12-18
Tappet: 2/1-19

IPL er en ny øl for oss, en India Pale Lager. Dette er en hybrid-stil, som blander lager/pils og IPA. Altså en ren og lys øl, gjæret på ca 10 grader, men som er grundig humlet både på slutten av kokingen og som tørrhumle underveis i gjæringen.

Den er brygget med Maris Otter, Pilsner, Biscuit og CaraMunich malt, humlet med Northern Brewer, Amarillo, Galaxy og Mosaic, og gjæret med Saflager W-34/70.

Data:
OG: 1.050
FG: 1.010
Alkohol: 5,3%
Bitterhet: 31,4 IBU

Brygg #179 – Mørk Snø

Brygg: Mørk Snø – Munchener Dunkel / Bayer

Brygget: 9/12-18
Tappet: 3/1-19

Mørk Snø er en gammel klassiker som nå har blitt brygget igjen.
Dette er fjerde gang den blir brygget, men forrige gang var så langt tilbake som batch #65, brygget hørsten 2012.

Den er en Munchener Dunkel / Bayer, brygget med Munich, Vienna, karamellmalt og sjokolademalt. Humlet med Northern Brewer og Hallertauer Mittelfrueh og gjæret med Salflager W-34/70

Data:
OG: 1.054
FG: 1,016
Alkohol: 5,0%
Bitterhet: 36,5 IBU

20/11-18 Brygging av Solera og Spontantgjæret øl.

Vi var samlet for å lage kommende surøl.

Den første batchen var en tradisjonell belgisk “Turbid Mash”, som er en gammel og omfattende måte å meske på, men som gir en vørter som inneholder mer å spise på over tid for villgjær og bakterier.
Batch #177 – Turbid Mash

Den andre batchen var en “The Rare Barrel – Golden Sour”, som er den vanlige lyse surølen vi lager både til Solera’en og til diverse andre lyse surølprosjekter.
Batch #178 – Golden Sour

Tre dunker med villgjær til testutgjøring og senere smaking.

Brygg #178 – Golden Sour – The Rare Barrel

Brygg: Golden Sour – The Rare Barrel

Denne ølen er en justert variant av det amerikanske bryggeriet “The Rare Barrel” sin lyse surøl (Lambic type). Dette er vår vanligste surøl og den som hovedsakelig brukes i vår Solera, og i andre lyse surølprosjekter.

Jens heller i vann i ene mesken til Solera.

Dette brygget ble spittet på forskjellige gjæringsbøtter.

 • #178a: 20 liter ble brukt for å gjæres med “Bootleg Biology – The Mad Fermentationist Saison Blend”. Dette er en gjærblanding vi har fått tak i fra USA og som inneholder Saisongjær, vill Saccharomyces, Brettanomyces og melkesyrebakterier.
 • 3 x 3 liter ble tappet på små gjæringskar og brukt for en første testing av villgjær som Øystein har “fanget” og som deretter har vært en tur i USA for å bli returnert til oss etter å ha blitt renset og isolert, før de er returnert til oss. Vi har til sammen 15 slike gjærvarianter som skal testes gjennom vinteren. De tre stammene heter:
  – #178b: BBNO010 – Kommer fra et gult eple plukket hos naboen til Øystein.
  – #178c: BBNO013 – Fra markjordbær, plukket hos Øystein.
  – #178d: BBNO016 – Fra en rødkløverblomst plukket hos Øystein.
 • 20 liter ble tappet på en gjæringsdunk og primærgjæres med Mangrove Jack’s M29 – Frensh Saison, for senere overføring til Solera’en.
 • 10 liter ble tappet på en gjæringsdunk som også fikk 10 liter fra Batch #177 og skal primærgjæres med Belle Saison før den senere skal overføres til Soleraen.

Brygg #177 – Turbid Mash Lys Surøl

Brygg: Turbid Mash Lys Surøl

Turbid Mash er en tradisjonell belgisk måte å meske på. Den er vesentlig mer omstendelig enn de vanlige meskingene vi gjør, men får er resultat som inneholder vesentlig mer stivelse og komplekse sukkerarter enn en “vanlig” mesking, og gir derfor mat til bakterier og villgjær i mye lengre tid enn en vanlig vørter.

Mesken etter første tilsetning av vann.

I en Turbid Mash tilsettes det vann i flere omganger for å øke temperaturen, og dte tappes også ut vann et par ganger underveis som ble varmet opp i en egen kjele for å stoppe den enzymatiske aktiviteten.

På grunn av det komplekse meskeskjemaet og dårlig/fraværende støtte for Turbid Mash i BeerSmith ble det litt prøving og justering med meskingen i forhold til forventet.
Meskeskjema ble som følger:

 1. Vi brukte 16 kg korn til 60 liter, 10 kg Pale Malt og 6 kg Hel Hvete kjøpt på butikken.
 2. 10 liter vann på 62C tilsettes som gir temperatur på 46C
  vent 20 minutter
 3. 17 liter vann på 100C og 5 liter kaldsvann tilsettes. Gir en mesk på 55 C
  vent 5 minutter

  Første avtapping av vørter, som skal varmes til 82C.
 4. 6 liter tappes av og varmes opp til 82C i en egen kjele.
 5. 22 liter vann på 100C og 5 liter kaldsvann tilsettes. Gir en mesk på 65C.
  vent 30 minutter
 6. 20 liter ble tappet ut og tilsatt kjelen fra #4. Varmes opp til 82C.
 7. 20 liter vann på 100C tilsettes. Hever mesken til 69C. (skulle vært 72C).
  vent på at vørter fra #4 og #6 skal nå 82C eller mer.
 8. Det som har vært varmet i egen kjele helles tilbake i meskekaret.
  Denne måtte deles i 15 liter før uttapping og 10 liter underveis i skyllingen for å få plass til alt.
 9. Tapp ut!
 10. Skyll med 12 liter kokende vann.

Bengt blander etter tilbakehelling av det som tidligere av tappet av.

 • Dette brygget ble splittet på forskjellige gjæringsbøtter.
 • 2 x 15 liter ble tappet på gjæringskar og båret ut for å kjøle over natten under epletreet til Bengt. I løpet av natten vil det da falle diverse gjær og bakterier oppi gjæringsdunken, og det er disse som er ansvarlig for gjæringen, helt uten tilsetning av kjøpt gjær.
 • 20 liter ble tappet på en gjæringsdunk og primærgjæres med SafAle BE-256 for senere overføring til Solera’en.
 • 10 liter ble tappet på en gjæringsdunk som også fikk 10 liter fra Batch #178 og skal primærgjæres med Belle Saison før den senere skal overføres til Soleraen.