Brygg #183 – Belgisk Vinternatt

Belgisk Vinternatt er laget en gang tidligere, da som en liten “feilproduksjon”, hvor det ble brukt en belgisk gjær i stedet for den amerikanske gjæren vi normalt bruker.

Men dette var så vellykket at Jens ville brygge en runde til av denne, så nå er den laget for andre gang.

Belgisk Vinternatt er en Imperial Milk Stout, dvs en sterk og mørk øl som også inneholder laktose for ekstra fylde og søthet. Den er ellers laget av Maris Otter, sjokolademalt, karamellmalt samt flaket rug og hvete, humlet med Chinook som bitter og Centennial som smak og aromahumle. Til gjæring er det brukt WLP500 – Tappist Ale som opprinnelig kommer fra Chimay-bryggeriet i Belgia.

Den har hatt litt dårlig utgjæring, men etter et forsøk på å tilsette mer aktiv gjær uten at det medførte noe mer aktivtiet ble den første tredjedeln flasket 13/5-19.

Data:
OG: 1,080
FG: 1,024
Bitterhet: 56 IBU
Alkohol: 7,5%

30/4-19 – Flasking av surøl

Over tid har det blitt veldig mange surøl som har stått og være klare eller nesten klare til flasking. For å gjøre noe med dette var vi samlet for å få noen av disse over på flaske. Etter dagens runde har vi “kun” 15 forskjellige surøl igjen på forskjellige gjæring/modningbeholdere, alt fra 10-litre til 120 liter.

Flere av ølene vi flasket denne gangen var fra forrige (sjette) avtapping av Solera’en vår. Fra Solera’en flasket vi:

Her er vi i gang. Bengt passer på nivå i bøtta det tappes fra, Fredrik fyller på flasker og Jens tar i mot og korker.
  • S1T6a – LierSolera 1.6: Dette er den rene varianten av Solera’en, som ikke er ettergjæret med noen frukt.
  • S1T6b – LierPlomme 2: Andre gangen vi lager Solera-øl med plomme tilsatt. Det er brukt blåplommer fra Sjøstad, og pga den lange varme sommeren var plommen eekstra smakfulle, noe som gjør at vi forventer et tilsvarende bra resultat på ølen også.
  • S1T6c – LierBlåbær: I denne er Soleraølen ettergjæret med blåbærpure.
  • S1T6d – VaniljeFramboise 3: For tredje gang har vi laget vår favoritt som er smaksatt med både vanilje og bringebær. Så langt er nok dette favoritten av Solera-ølene vi lager, og vaniljen som demper surheten litt kan den være en fin introduksjon til surøl for de som ikke har prøvd det tidligere.
  • S1T6e – LierKriek 2: For andre gang har vi laget kirsebær-surøl. Denne var egentlig tiltenkt en jule-surøl med krydder, men det prosjektet ble utsatt, så den ble heller flasket som en ren kirsebær-surøl.

I tillegg til disse flasket vi også:

  • Batch 169b – Belgisk Vinternatt med Plomme: Dette er en variant av vår første batch med Belgisk Vinternatt. Den ene av de to gjæringsdunkene ble da tilsatt 3,2kg Blåplomme og satt for videre gjæring og modning.
  • Batch 124 – Dark Side Brett: Denne gjæringsdunken “fant” vi under hylla som den store Solera’en står på. Der har den stått uforstyrret i 2,5 år før vi nå tok den frem og etter litt leting i gamle bryggelogger fant igjen hva det var for en øl.
Surøl kan se interesante ut i gjæringsdunken. Her er det bildet av et lag som hadde bygget seg opp oppå blåbærølen.
Og her er samme gjæringsdunk etter at ølen er stukket om til et annet kar for flasking.

S1T6e – LierKriek 2

Brygg: Solera #1, Tapping #6e – LierKriek 2

Dette er sjette avtapping av vår Solera #1, og andre avtapping etter oppgraderingen til stor dunk på 120 liter fra de to gamle 22 litersdunkene.

En Solera er et fat hvor man med jevne mellomrom tapper av en andel av ølen og tilsetter ny øl/vørter for vidre gjæring og modning.
Den eldste delen av denne ølen ble brygget 3. November 2015, og den har en gjenomsnittsalder på circa 1 år når den flaskes.

Ølen er en gylden surøl av Lambic typen, som er gjæret direkte med WLP665 – Flemish Ale Blend. Men underveis er det senere tilsatt et utall forskjellige gjær og bakteriekulturer, både fra kjøpte øl og fra forskjellige gjærprodusenter.

Denne andelen av sjette avtapping på 10 liter ble lagt på 1kg kirsebærpure, og modnet videre i ca 4 måneder før den ble flasket.

Alk: 5,5%
OG: 1,048
FG: 1,004

S1T6d – VaniljeFramboise 3



Brygg: Solera #1, Tapping #6d – VaniljeFramoise 3

Dette er sjette avtapping av vår Solera #1, og andre avtapping etter oppgraderingen til stor dunk på 120 liter fra de to gamle 22 litersdunkene.

En Solera er et fat hvor man med jevne mellomrom tapper av en andel av ølen og tilsetter ny øl/vørter for vidre gjæring og modning.
Den eldste delen av denne ølen ble brygget 3. November 2015, og den har en gjenomsnittsalder på circa 1 år ved flasking.

Ølen er en gylden surøl av Lambic typen, som er gjæret direkte med WLP665 – Flemish Ale Blend. Men underveis er det senere tilsatt et utall forskjellige gjær og bakteriekulturer, både fra kjøpte øl og fra forskjellige gjærprodusenter.

Dette er tredje gangen vi lager VaniljeFramboise, og denne andelen på 20 liter er lagt på NN kg bringebær, og er i tillegg tilsatt naturlig vaniljeekstrakt.

Alk: 5,5%
OG: 1,048
FG: 1,004



S1T6c – LierBlåbær

Brygg: Solera #1, Tapping #6c – LierBlåbær

Dette er sjette avtapping av vår Solera #1, og andre avtapping etter oppgraderingen til stor dunk på 120 liter fra de to gamle 22 litersdunkene.

En Solera er et fat hvor man med jevne mellomrom tapper av en andel av ølen og tilsetter ny øl/vørter for vidre gjæring og modning.
Den eldste delen av denne ølen ble brygget 3. November 2015, og den har en gjenomsnittsalder på circa 1 år ved flasking.

Ølen er en gylden surøl av Lambic typen, som er gjæret direkte med WLP665 – Flemish Ale Blend. Men underveis er det senere tilsatt et utall forskjellige gjær og bakteriekulturer, både fra kjøpte øl og fra forskjellige gjærprodusenter.

Denne andelen av sjette avtapping på 10 liter ble lagt på 1 kg Blåbærpure og modnet i ca et halvt år.

Alk: 5,5%
OG: 1,048
FG: 1,004

Brygg #184 – Sommertid

Sommertid – Hefeweissen

Sommertid er vår tyske hveteøl, som vi har brygget helt siden første gang i batch #12 på våren 2010. Det er en frisk og lettdrikkelig øl som passer godt når varmen setter inn utover mot sommeren.

Oppskriften er tilgjengelig her.

Bryggedato: 2/4-19
Tappedato: 17/4-19

OG: 1,048
FG: 1,010
Bitterhet: 10,5 IBU
Alkohol: 5,0%

12/3-18 – Flasking av IPL, Mjød, Villgjærøl og Syrlig Saison

Liermesterskapet i hjemmebrygging nærmer seg, og vi var samlet først og fremst for tappe den ølen vi skal ha med dit på fat og flasker.

Men når vi først var samlet gjorde vi en god del andre oppgaver også, for å få ryddet unna en del av ølen som stod klar på gjæringsrommet.

Årets Liermesterskap (Lier og omegn hjemmebryggermesterskap 2019) holdes på Lier Kulturscene / Hegg Skole Lørdag 23/3. BareBrygg vil i år ta med 1 øl til publikumskonkurransen – vår relativt nye IPL, India Pale Lager. Dette er en hybrid mellom lagerøl og IPA, dvs en øl gjæret med lagergjær, men humlet som en IPA. I tillegg stiller vi med Belgisk Vinternatt, en stout gjæret med belgisk gjær, i dommerkonkurransen, men den er brygget for lenge siden og har stått til modning siden Juni 2018.

Bengt flasker mjøden

Av andre aktiviteter så gjorde vi klar, og flasket all mjøden vi startet i Oktober. Det er tre forskjellige mjød; vanlig, bringebær og pasjonsfrukt. I tillegg er hver av disse laget i to styrkegrader, ved at 5 liter er vannet ut med 5 liter kokt og nedkjølt vann for å få en snillere variant i tillegg.
Resultatet er seks varianter av Tore’s Mjød

Vi flasket også de tre første batch’ene med villgjærøl, som ble laget med deler av Rare Barrel – Golden Sour vørteren vi først og fremst bruker for å toppe opp Solera’en vår med. Dette er øl som er gjæret med villgjær som Øystein har “fanget” og dyrket før den har vært via Bootleg Biology i USA for isolering og så blitt returnert for at vi kan teste med den.
Gjæren i denne runden er BBNO10 fra et gult eple, BBNO13 fra rødkløver og BBNO16 fra markjordbær.

Syrlig Saison klar til omstikking. Her er det bakterier og villgjær så overflaten ser litt spesiell ut.

Det siste vi flasket denne kvelden var 20 liter med sur/syrlig Brett Saison. Dette er samme vørter som er brukt i villgjærølen overnfor, men denne er gjæret med Bootleg Biology sin Mad Fermentationist Saison Blend. Dette er en gjær- og bakterie-blanding som består av vanlig bryggegjær, villgjær, Brettanomyces og Lactobacillus-bakterier. Resultatet er en frisk, syrlig og lettdrikkelig øl.

Vi tapper ut øl fra Solera’en for å lage VaniljeFramboise

I tillegg til det som ble flasket tappet vi ut 20 liter fra Solera’en, som vi skal lage VaniljeFramboise av, og Solera’en ble toppet opp igjen med ca 60 liter som var ferdig primærgjæret fra tidligere.

Brygg #178b,c og d – Villgjær

Brygg 178b – Gult Eple
Brygg 178c – Markjordbær
Brygg 178d – Rødkløver

Alle disse tre ølene er gjæret med villgjær som er “fanget” og dyrket opp av Øystein, før de er sendt til USA og isolert av Bootleg Biology før de ble returnert til oss for å testes i brygging.

Ølen er basert på The Rare Barrel sin Golden Sour oppskrift, humlet med Northern Brewer til ca 7 IBU og gjæret med de tre forskjellige villgjærene i tre forskjellige gjæringsdunker.

Data:
OG: 1.057
FG: 1.0
Alkohol: %
Bitterhet: 6,8 IBU

Brygg 178a – Våronn

Brygg: Våronn – Syrlig Brett Saison

Brygget: 20/11-18
Tappet: 12/3-19

Våronn er en syrlig Brett Saison.
Den er basert på maltbasen fra The Rare Barrel Golden Sour, som er oppskriften vi bruker på de fleste av våre lyse surøl, som så er humlet med Northern Brewer til ca 7 IBU.
Videre er den gjæret med Bootleg Biology sin Mad Fermentationist Saison Blend som er en gjær og bakterieblanding som Michael Tonsmeier, mannen bak The Mad Fermentationist blog’en har brukt og gjenbrukt over flere år.
Vi har fått den tilsendt fra Bootleg Biology i USA sammen med endre Bootleg Biology gjær og 16 forskejllige villgjær som de har isolert for oss.

Data:
OG: 1.057
FG: 1.008
Alkohol: 6,5%
Bitterhet: 6,8 IBU

Brygg #181 – IPL

Brygg: IPL – India Pale Lager

Brygget: 18/2-19
Tappet: 12/3-19

Vårt først forsøk på IPL ble så vellykket at denne vil vi ha en gang til. Denne gangen skal den også brukes som vårt bidrag i “Lier og Omegn hjemmebryggerkonkurranse 2019”.

India Pale Lager er en hybrid-stil, som blander lager/pils og IPA. Altså en ren og lys øl, gjæret med lagergjær, men som er grundig humlet både på slutten av kokingen og som tørrhumle underveis i gjæringen. Denne gangen er den også gjæret på ca 18 grader, som er varmere enn normalt for lagergjær, men det er flere tester som viser at denne spesifikke gjæren (Saflager W-34/70, fra Weinstephan) er veldig temperatur-tolerant og at gjæringstemperaturen innefor dette området har lite å si på smaken på sluttresultatet.

Den er brygget med Maris Otter, Pilsner, Biscuit og CaraMunich malt, humlet med Northern Brewer, Amarillo, Galaxy og Mosaic, og gjæret med Saflager W-34/70.

Data:
OG: 1.055
FG: 1.008
Alkohol: 5,2%
Bitterhet: 31,4 IBU