24/6-19 – Flasking og påfyling av Solera

Sesongens siste bryggeaktivtet ble gjennomført med Bengt og Øystein som møttes og flasket de tre første variantene av syvende tapping av Solera’en.

I tillegg ble den fylt på med ca 85 liter øl som har blitt primærgjæret først før det i dag ble fylt på Solera-dunken.

De tre variantene som ble flasket var:

Bilde av dagens produksjon. LierSolera 1.7, LierHumle og LierEple.

S1T7d – LierHumle

Brygg: Solera #1, Tapping #7

Da var vi kommet til syvende avtapping av vår Solera, og tredje etter oppgraderingen til stor dunk på 120 liter fra de to gamle 22 liters-dunkene.

Denne varianten er vårt første forsøk på å lage en tørrhumlet surøl. Vi har gått for en fruktig variant og den er tørrhumlet med 20g Mosaic og 30g Hallertau Blanc på 10 liter øl.

En Solera er et fat hvor man med jevne mellomrom tapper av en andel av ølen og tilsetter ny øl/vørter for videre gjæring og modning.
Den eldste delen av denne ølen ble brygget 3. November 2015, og den har en gjenomsnittsalder på circa 7 måneder når den flaskes.

Ølen er en gylden surøl av Lambic typen, som er gjæret direte med WLP665 – Flemish Ale Blend. Denne Solera’en er nå en blanding av våre to gamle (#1 og #2) soleraer. Den har også en masse gjærrester fra diverse kommersielle øl tilsatt underveis, i tillegg til surølblandinger og vanlig bryggegjær fra gjærleverandører.

S1T7c – LierEple



Da var vi kommet til syvende avtapping av vår Solera, og tredje etter oppgraderingen til stor dunk på 120 liter fra de to gamle 22 liters-dunkene.

Denne varianten er laget ved å blande 35% hjemmelaget eplecider fra Øystein med 65% øl fra Solera’en. Cideren var laget av epler fra Sjåstad. Det var hovedsaklig brukt cider av Dronningepler, men også noe av Perseple.

En Solera er et fat hvor man med jevne mellomrom tapper av en andel av ølen og tilsetter ny øl/vørter for videre gjæring og modning.
Den eldste delen av denne ølen ble brygget 3. November 2015, og den har en gjenomsnittsalder på circa 7 måneder når den flaskes.

Ølen er en gylden surøl av Lambic typen, som er gjæret direte med WLP665 – Flemish Ale Blend. Denne Solera’en er nå en blanding av våre to gamle (#1 og #2) soleraer. Den har også en masse gjærrester fra diverse kommersielle øl tilsatt underveis, i tillegg til surølblandinger og vanlig bryggegjær fra gjærleverandører.



S1T7a – LierSolera 1.7

Brygg: Solera #1, Tapping #7

Da var vi kommet til syvende avtapping av vår Solera, og tredje etter oppgraderingen til stor dunk på 120 liter fra de to gamle 22 liters-dunkene.

Denne varianten er flasket direkte, uten noen tilsetninger.

En Solera er et fat hvor man med jevne mellomrom tapper av en andel av ølen og tilsetter ny øl/vørter for videre gjæring og modning.
Den eldste delen av denne ølen ble brygget 3. November 2015, og den har en gjenomsnittsalder på circa 7 måneder når den flaskes.

Ølen er en gylden surøl av Lambic typen, som er gjæret direte med WLP665 – Flemish Ale Blend. Denne Solera’en er nå en blanding av våre to gamle (#1 og #2) soleraer. Den har også en masse gjærrester fra diverse kommersielle øl tilsatt underveis, i tillegg til surølblandinger og vanlig bryggegjær fra gjærleverandører.

Brygg #185 – Solskinn

Solskinn – Brut IPA

I løpet av det siste året eller så har det dukket opp en ny type IPA som har fått en del oppmerksomhet, kalt Brut IPA.
Dette er en IPA som er ekstremt tørr og godt utgjæret, noe som bland annet oppnås ved å tilsette enzymer under mesking og gjæring. Disse konverterer de komplekse sukkerartene som finnes i vørteren til varianter som gjæren kan spise.
Samtidig karboneres den på et noe høyere nivå enn det som er vanlig for IPA og tilsvarende øl. Resultatet blir en tørr, frisk, fruktig og sprudlende øl
Den ser ut til å ha oppstått i San Fransisco.

Oppskriften på vår variant finner du her.
Den er laget med Pilsner og hvetemalt. Tilsatt litt spraymalt for skumfasthet. Humlet med Galaxy, Hallertau Blanc, Mosaic og Nelson Sauvin og gjæret med SafAle US-05.
I tillegg er det brukt Amigase Mega / Amyloglukosidase både under mesking og gjæring for å så en vørter som gjærer ut til å bli så tørr som mulig.

Bryggedato: 20/5-19
Flaskedato: 3/6-19

OG: 1,063
FG: 1,000
Bittherhet: 8,4 IBU
Alkohol: 7,0%

3/6-19 – Brygging av sur og villgjærøl, flasking av Brut IPA

Vi hadde en liten samling for brygge en ny runde øl til Solera’en. I tillegg tok vi litt av denne vørteren til testing av diverse villgjær, og vi brukte 22 liter til en runde med spontangjæring som vi skal se hvordan det går med om et års tid eller så.

I og med at vi skulle brygge en dobbel-batch var det litt enklere under meskingen med den nye store meskeboksen på 150 liter. Mesking var derfor ekstra greit, så Jens og Øystein brukte denne tiden til å flaske Brut IPA’en Solskinn som ble brygget for to uker siden.

I tillegg gjorde vi en del av avtappingen av Solera’en som skal fylles opp om en uke eller to når primærgjæring er ferdig.

Mer detaljert bryggelogg finnes her.

Brygg #188 – Solera, Surøl og Villgjærøl

Det var på tide å lage en ny runde med surøl og liknende.

For å få litt variasjon, og for å hever styrken på solera’en litt laget vi denne gangen en vørter basert på maltsammensetningen til Gåserud i stedet for den vanlige “Rare Barrel Golden Sour” som vi stort sett har brukt.

Vørteren ble denne gangen fordelt på følgende brygg:

  • 6 forskjellige små gjæringsdunker med villgjær. Hver dunk er på 3 til 5 liter, og består av gjær som Øystein har “fanget” fra forskjellige frukt, bær og blomster og som senere er isolert og dyrket frem av Bootleg Biology i USA. Denne gangen var det følgende gjær som ble testet:
    – BBNO01 – “Fanget” og isolert fra bringebær fra Sjåstad.
    – BBNO02 – “Fanget” og isolert fra bringebær fra Sjåstad.
    – BBNO03 – Fra brukt malt som har begynt å gjære. Fått fra Per Christian.
    – BBNO04 – Fra brukt malt som har begynt å gjære. Fått fra Per Christian.
    – BBNO11 – “Fanget” og isolert fra Dronningeple fra Sjåstad.
    – BBNO12 – “Fanget” og isolert fra Dronningeple fra Sjåstad.
    2 forskjellige fra Dronningeple fra Sjåstad. 2 forskjellige fra Bringebær fra Sjåstad og 2 forskjellige fra en dunk med brukt malt som Per Christian hadde stående utenfor bryggeriet sitt i Sandefjord. Til sammen er dette ca 23 liter øl.
  • 1 gjæringsbøtte på 22 liter med spontangjæret øl. Dvs at vi tapper varm vørter rett fra kokekaret, og lar det kjøle seg ned over natten under epletreet hos Bengt før det settes inn og stikkes om til en Better Bottle dunk. Der skal den bli stående i minst et år før den skal smakes på.
  • Ca 85 liter øl som skal fylles på Solera’en så snart den er ferdig med priærgjæringen. Denne runden primærgjæres med SafBrew Abbey Ale BE-256.

Bryggedato: 3/6-19
Tappedato: varierer.

Data:
OG: 1,060
FG: varierer
Bitterhet: ca 8 IBU
Alkohol: varierer

Brygg #183 – Belgisk Vinternatt

Belgisk Vinternatt er laget en gang tidligere, da som en liten “feilproduksjon”, hvor det ble brukt en belgisk gjær i stedet for den amerikanske gjæren vi normalt bruker.

Men dette var så vellykket at Jens ville brygge en runde til av denne, så nå er den laget for andre gang.

Belgisk Vinternatt er en Imperial Milk Stout, dvs en sterk og mørk øl som også inneholder laktose for ekstra fylde og søthet. Den er ellers laget av Maris Otter, sjokolademalt, karamellmalt samt flaket rug og hvete, humlet med Chinook som bitter og Centennial som smak og aromahumle. Til gjæring er det brukt WLP500 – Tappist Ale som opprinnelig kommer fra Chimay-bryggeriet i Belgia.

Den har hatt litt dårlig utgjæring, men etter et forsøk på å tilsette mer aktiv gjær uten at det medførte noe mer aktivtiet ble den første tredjedeln flasket 13/5-19.

Data:
OG: 1,080
FG: 1,024
Bitterhet: 56 IBU
Alkohol: 7,5%

30/4-19 – Flasking av surøl

Over tid har det blitt veldig mange surøl som har stått og være klare eller nesten klare til flasking. For å gjøre noe med dette var vi samlet for å få noen av disse over på flaske. Etter dagens runde har vi “kun” 15 forskjellige surøl igjen på forskjellige gjæring/modningbeholdere, alt fra 10-litre til 120 liter.

Flere av ølene vi flasket denne gangen var fra forrige (sjette) avtapping av Solera’en vår. Fra Solera’en flasket vi:

Her er vi i gang. Bengt passer på nivå i bøtta det tappes fra, Fredrik fyller på flasker og Jens tar i mot og korker.
  • S1T6a – LierSolera 1.6: Dette er den rene varianten av Solera’en, som ikke er ettergjæret med noen frukt.
  • S1T6b – LierPlomme 2: Andre gangen vi lager Solera-øl med plomme tilsatt. Det er brukt blåplommer fra Sjøstad, og pga den lange varme sommeren var plommen eekstra smakfulle, noe som gjør at vi forventer et tilsvarende bra resultat på ølen også.
  • S1T6c – LierBlåbær: I denne er Soleraølen ettergjæret med blåbærpure.
  • S1T6d – VaniljeFramboise 3: For tredje gang har vi laget vår favoritt som er smaksatt med både vanilje og bringebær. Så langt er nok dette favoritten av Solera-ølene vi lager, og vaniljen som demper surheten litt kan den være en fin introduksjon til surøl for de som ikke har prøvd det tidligere.
  • S1T6e – LierKriek 2: For andre gang har vi laget kirsebær-surøl. Denne var egentlig tiltenkt en jule-surøl med krydder, men det prosjektet ble utsatt, så den ble heller flasket som en ren kirsebær-surøl.

I tillegg til disse flasket vi også:

  • Batch 169b – Belgisk Vinternatt med Plomme: Dette er en variant av vår første batch med Belgisk Vinternatt. Den ene av de to gjæringsdunkene ble da tilsatt 3,2kg Blåplomme og satt for videre gjæring og modning.
  • Batch 124 – Dark Side Brett: Denne gjæringsdunken “fant” vi under hylla som den store Solera’en står på. Der har den stått uforstyrret i 2,5 år før vi nå tok den frem og etter litt leting i gamle bryggelogger fant igjen hva det var for en øl.
Surøl kan se interesante ut i gjæringsdunken. Her er det bildet av et lag som hadde bygget seg opp oppå blåbærølen.
Og her er samme gjæringsdunk etter at ølen er stukket om til et annet kar for flasking.

S1T6e – LierKriek 2

Brygg: Solera #1, Tapping #6e – LierKriek 2

Dette er sjette avtapping av vår Solera #1, og andre avtapping etter oppgraderingen til stor dunk på 120 liter fra de to gamle 22 litersdunkene.

En Solera er et fat hvor man med jevne mellomrom tapper av en andel av ølen og tilsetter ny øl/vørter for vidre gjæring og modning.
Den eldste delen av denne ølen ble brygget 3. November 2015, og den har en gjenomsnittsalder på circa 1 år når den flaskes.

Ølen er en gylden surøl av Lambic typen, som er gjæret direkte med WLP665 – Flemish Ale Blend. Men underveis er det senere tilsatt et utall forskjellige gjær og bakteriekulturer, både fra kjøpte øl og fra forskjellige gjærprodusenter.

Denne andelen av sjette avtapping på 10 liter ble lagt på 1kg kirsebærpure, og modnet videre i ca 4 måneder før den ble flasket.

Alk: 5,5%
OG: 1,048
FG: 1,004