Noen av sesongens faste øl hadde så langt ikke blitt brygget, så vi samlet oss for en bryggekveld for å lage en fast øl og et par varianter. I tillegg brukte vi litt ekstra/overskuddsvørter til å starte det som skal bli et par surøl.
Den faste ølen vi lagde var JuleKveld 2017. Julekveld er vår faste juleøl av samme type som den tradisjonelle norske juleølen, altså en mørk øl med sødme og smak fra litt mørkere malttyper. Julekveld ble første gang brygget i 2010, og dette er sjuende gang vi brygger den.
– Batch #154 – Julekveld 2017.
De to ølene som vi har laget nye varianter av er først og fremst vår årlige BarleyWine, hvor vi seks ganger tidligere har brygget HøstMørke med samme oppskrift. I år var det ønske om å lage en ny variant, så oppskriften er omarbeidet til en helt ny variant. Dette medfører også at den belgiske Quadruppelen vi også i fjor laget ved å gjære halvparten av denne vørteren med en belgisk gjær også blir endret. I Quadruppelen tilsatte vi i tillegg 1kg Demerara-sukker for å gjøre den enda litt sterkere og mer korrekt ihht de belgiske bryggetradisjonene.
– Batch 155a – Mørk Høst 2017
– Batch 155b – En Glad Munk
I tillegg til disse planalgte ølene fant vi også ut at vi skulle lage basisen for det som skal bli litt mørk surøl. Dette gjorde vi ved å skylle litt ekstra fra både Julekveld og BarleyWine/Quadruppel vørterene. I tillegg tilsatt vi 1,5kg flytende og 400g tørr maltekstrakt under kokingen. Denne fordeles senere på to mørke surøl, hvorav en skal tilsettes enda mer vørter fra neste brygging.
– Batch 156a – Rimfakse
– Batch 156b – Nidhogg