Onsdag hadde Bengt og Øystein et par timer i bryggeriet for å gjør årets siste bryggeaktivitet for å få i gang den nye store gjæringsdunken for surøl-soleraen vår. (Mer om våre Soler her).
For litt siden kjøpte vi inn en 120 liters Speidel gjæringsdunk som skal brukes som surøl-solera fremover. Denne tar over for de to eksisterende Soleraene.
På siste brygging laget vi to varianter av øl som var

øremerket for dette, Det var batch #157 og #158. Begge på ca 60 liter og gjæret med henholdsvis Belles Saison og slurry av WLP500 fra tidligere brygging av «#151 – Tintin».
Når vi åpnet bøttene så vi at det så ut som om det var kommet noe Brett-gjær fra vår nylige Brett-brygging i to av gjæringsdunkene, men det var ingen usmak på ølen og solera’ene har hallerede et utall Brett-varianter i seg så vi så ingen grunn til å ikke tilsette dette alikevel.
Den nye gjæringsdunken ble derfor fylt opp med:
- 7 liter fra Solera #1, inklusive så mye av gjæren som vi klarte å virvle opp.
- 7 liter fra Solera #2, inklusive så mye av gjæren som vi klarte å virvle opp.
- 59 liter «Solden Sour» gjæret med Belle Saison.
- Ca 12 liter «golden Sour» gjæret med WLP500.
Til sammen har vi da neste 130 liter i denne dunken.
Planen er å tappe av den 3-4 ganger i året fremover, noe som vil sikre oss en jevn tilgang på surøl fremover.
Når vi hadde fylt opp den nye store dunken hadde vi litt øl til overs som ble brukt for å toppe opp «#156b – Nidhogg» med litt mer WLP500 gjæret øl.
Denne ble startet ved forrige brygging, basert på en blanding av Julekveld og Mørk Høst/Glad Munk vørter, men trengte å fylles mer opp pga at gjæringsunken ikke var full nok.
Det ble derfor tilsatt 7-8 liter til i denne nå, men det er fortsatt plass til noen liter til, så vi får toppen den opp igjen enda mer neste gang vi brygger.
Det andre som ble gjort var å tappe unna 5 liter og tilsette frukt i 10 liter som ble tappet av hhv Solera #1 og Solera #2.
- Solera #1 fikk 2,7 kg med selvplukkede blåplommer fra Sjåstad, som var delt og frosset på forhånd.
- Solera #2 fikk 2,4kg frosne bringebær samt 2 vaniljstenger for å runde av smaken.
- Vi tappet også av 5 liter fra hver av solera’ene for senere flasking uten tilsetninger.

Etter denne avtappingen ble de siste 7 litrene fra hver av dem fylt opp i
I og med at resten av innholdet i soleraene ble brukt for å starte opp den nye store soleraen er dette siste aktivitet i disse to.
Når disse siste rundene som er tilsatt frukt eller bare satt til side også er flasket og klare vil vi ha fått til sammen 14 forskjellige øl fra disse to soleraene, 7 fra hver av dem.
Bakteriekulturene lever nå videre i en felles stor solera. Der vi tidligere fikk 30 liter i hver runde fra de to gamle til sammen vil vi nå kunne få 60-80 liter fra den nye i hver avtapping.
Den nye store soleraen arver også navnet «Solera #1».
Her er den nye soleraen på plass på den nye hylla som Jens gjorde ferdig tidligere i uka.
Den er så tung at her blir den stående helt til den skal tømmes totalt en gang, forhåpentligvis om ganske lenge. Selv med 50-60% tømming vil den være så tung at vi ikke flytter den.