Brygg: Turbid Mash Lys Surøl
Turbid Mash er en tradisjonell belgisk måte å meske på. Den er vesentlig mer omstendelig enn de vanlige meskingene vi gjør, men får er resultat som inneholder vesentlig mer stivelse og komplekse sukkerarter enn en «vanlig» mesking, og gir derfor mat til bakterier og villgjær i mye lengre tid enn en vanlig vørter.

I en Turbid Mash tilsettes det vann i flere omganger for å øke temperaturen, og dte tappes også ut vann et par ganger underveis som ble varmet opp i en egen kjele for å stoppe den enzymatiske aktiviteten.
På grunn av det komplekse meskeskjemaet og dårlig/fraværende støtte for Turbid Mash i BeerSmith ble det litt prøving og justering med meskingen i forhold til forventet.
Meskeskjema ble som følger:
- Vi brukte 16 kg korn til 60 liter, 10 kg Pale Malt og 6 kg Hel Hvete kjøpt på butikken.
- 10 liter vann på 62C tilsettes som gir temperatur på 46C
vent 20 minutter - 17 liter vann på 100C og 5 liter kaldsvann tilsettes. Gir en mesk på 55 C
vent 5 minutterFørste avtapping av vørter, som skal varmes til 82C. - 6 liter tappes av og varmes opp til 82C i en egen kjele.
- 22 liter vann på 100C og 5 liter kaldsvann tilsettes. Gir en mesk på 65C.
vent 30 minutter - 20 liter ble tappet ut og tilsatt kjelen fra #4. Varmes opp til 82C.
- 20 liter vann på 100C tilsettes. Hever mesken til 69C. (skulle vært 72C).
vent på at vørter fra #4 og #6 skal nå 82C eller mer. - Det som har vært varmet i egen kjele helles tilbake i meskekaret.
Denne måtte deles i 15 liter før uttapping og 10 liter underveis i skyllingen for å få plass til alt. - Tapp ut!
- Skyll med 12 liter kokende vann.

- Dette brygget ble splittet på forskjellige gjæringsbøtter.
- 2 x 15 liter ble tappet på gjæringskar og båret ut for å kjøle over natten under epletreet til Bengt. I løpet av natten vil det da falle diverse gjær og bakterier oppi gjæringsdunken, og det er disse som er ansvarlig for gjæringen, helt uten tilsetning av kjøpt gjær.
- 20 liter ble tappet på en gjæringsdunk og primærgjæres med SafAle BE-256 for senere overføring til Solera’en.
- 10 liter ble tappet på en gjæringsdunk som også fikk 10 liter fra Batch #178 og skal primærgjæres med Belle Saison før den senere skal overføres til Soleraen.