Brygg: Solera #1, Tapping #8 (flere forskjellige)
Dette er åttende avtapping av vår Solera #1, og fjerde avtapping etter oppgraderingen til stor dunk på 120 liter fra de to gamle 22 litersdunkene.
En Solera er et fat hvor man med jevne mellomrom tapper av en andel av ølen og tilsetter ny øl/vørter for vidre gjæring og modning.
Den eldste delen av denne ølen ble brygget 3. November 2015, og den har en gjenomsnittsalder på circa 1,2 år når den flaskes.
Ølen er en gylden surøl av Lambic typen, som er gjæret direkte med WLP665 – Flemish Ale Blend. Men underveis er det senere tilsatt et utall forskjellige gjær og bakteriekulturer, både fra kjøpte øl og fra forskjellige gjærprodusenter.
Denne avtappingen resulterte i tre forskjellige øl, med ter varianter igjen av det ene av dem.
- 1.8a – LierSolera 1.8
Dette er den rene varianten av denne avtappingen, som ikke er ettergjæret med noen frukt eller annen smakstilsetning. - 1.8b1 – LierJordbær 2 (saft)
Første av tre varianter laget med Jordbær. Denne varianten er ettergjæret med «råpresset» jordbærsaft, som er silt av slik at det ikke følger med noen frø når den tilsettes. - 1.8b2 – LierJordbær 2 (avtappet)
Den andre varianten med Jordbær. Denne versjonen startet med 15 liter øl sammen med 2,3kg knust Jordbær. Etter 9 dager ble 8 liter tappet av for å modnes videre uten å ligge på frukt. - 1.8b3 – LierJordbæår 2 (frukt)
Tredje og siste variant med Jordbær. Dette er den resten som ble liggende igjen etter avtappingen til 1.8b2. Den lå alt i alt ca 4 mnd på bær. - 1.8c – LierPlomme 3
Denne består av 19 liter øl som ble tappet av Solera’en. Først lå den med 6 kg plomme i 2 måneder. Deretter ble den omstukket og nye 3 kg ble tilsatt for videre ettergjæring i enda 1 måned før det ble flasket.