Brygg #180 – IPL

Brygg: IPL – India Pale Lager

Brygget: 5/12-18
Tappet: 2/1-19

IPL er en ny øl for oss, en India Pale Lager. Dette er en hybrid-stil, som blander lager/pils og IPA. Altså en ren og lys øl, gjæret på ca 10 grader, men som er grundig humlet både på slutten av kokingen og som tørrhumle underveis i gjæringen.

Den er brygget med Maris Otter, Pilsner, Biscuit og CaraMunich malt, humlet med Northern Brewer, Amarillo, Galaxy og Mosaic, og gjæret med Saflager W-34/70.

Data:
OG: 1.050
FG: 1.010
Alkohol: 5,3%
Bitterhet: 31,4 IBU

Brygg #179 – Mørk Snø

Brygg: Mørk Snø – Munchener Dunkel / Bayer

Brygget: 9/12-18
Tappet: 3/1-19

Mørk Snø er en gammel klassiker som nå har blitt brygget igjen.
Dette er fjerde gang den blir brygget, men forrige gang var så langt tilbake som batch #65, brygget hørsten 2012.

Den er en Munchener Dunkel / Bayer, brygget med Munich, Vienna, karamellmalt og sjokolademalt. Humlet med Northern Brewer og Hallertauer Mittelfrueh og gjæret med Salflager W-34/70

Data:
OG: 1.054
FG: 1,016
Alkohol: 5,0%
Bitterhet: 36,5 IBU

20/11-18 Brygging av Solera og Spontantgjæret øl.

Vi var samlet for å lage kommende surøl.

Den første batchen var en tradisjonell belgisk “Turbid Mash”, som er en gammel og omfattende måte å meske på, men som gir en vørter som inneholder mer å spise på over tid for villgjær og bakterier.
Batch #177 – Turbid Mash

Den andre batchen var en “The Rare Barrel – Golden Sour”, som er den vanlige lyse surølen vi lager både til Solera’en og til diverse andre lyse surølprosjekter.
Batch #178 – Golden Sour

Tre dunker med villgjær til testutgjøring og senere smaking.

Brygg #178 – Golden Sour – The Rare Barrel

Brygg: Golden Sour – The Rare Barrel

Denne ølen er en justert variant av det amerikanske bryggeriet “The Rare Barrel” sin lyse surøl (Lambic type). Dette er vår vanligste surøl og den som hovedsakelig brukes i vår Solera, og i andre lyse surølprosjekter.

Jens heller i vann i ene mesken til Solera.

Dette brygget ble spittet på forskjellige gjæringsbøtter.

  • #178a: 20 liter ble brukt for å gjæres med “Bootleg Biology – The Mad Fermentationist Saison Blend”. Dette er en gjærblanding vi har fått tak i fra USA og som inneholder Saisongjær, vill Saccharomyces, Brettanomyces og melkesyrebakterier.
  • 3 x 3 liter ble tappet på små gjæringskar og brukt for en første testing av villgjær som Øystein har “fanget” og som deretter har vært en tur i USA for å bli returnert til oss etter å ha blitt renset og isolert, før de er returnert til oss. Vi har til sammen 15 slike gjærvarianter som skal testes gjennom vinteren. De tre stammene heter:
    – #178b: BBNO010 – Kommer fra et gult eple plukket hos naboen til Øystein.
    – #178c: BBNO013 – Fra markjordbær, plukket hos Øystein.
    – #178d: BBNO016 – Fra en rødkløverblomst plukket hos Øystein.
  • 20 liter ble tappet på en gjæringsdunk og primærgjæres med Mangrove Jack’s M29 – Frensh Saison, for senere overføring til Solera’en.
  • 10 liter ble tappet på en gjæringsdunk som også fikk 10 liter fra Batch #177 og skal primærgjæres med Belle Saison før den senere skal overføres til Soleraen.

Brygg #177 – Turbid Mash Lys Surøl

Brygg: Turbid Mash Lys Surøl

Turbid Mash er en tradisjonell belgisk måte å meske på. Den er vesentlig mer omstendelig enn de vanlige meskingene vi gjør, men får er resultat som inneholder vesentlig mer stivelse og komplekse sukkerarter enn en “vanlig” mesking, og gir derfor mat til bakterier og villgjær i mye lengre tid enn en vanlig vørter.

Mesken etter første tilsetning av vann.

I en Turbid Mash tilsettes det vann i flere omganger for å øke temperaturen, og dte tappes også ut vann et par ganger underveis som ble varmet opp i en egen kjele for å stoppe den enzymatiske aktiviteten.

På grunn av det komplekse meskeskjemaet og dårlig/fraværende støtte for Turbid Mash i BeerSmith ble det litt prøving og justering med meskingen i forhold til forventet.
Meskeskjema ble som følger:

  1. Vi brukte 16 kg korn til 60 liter, 10 kg Pale Malt og 6 kg Hel Hvete kjøpt på butikken.
  2. 10 liter vann på 62C tilsettes som gir temperatur på 46C
    vent 20 minutter
  3. 17 liter vann på 100C og 5 liter kaldsvann tilsettes. Gir en mesk på 55 C
    vent 5 minutter

    Første avtapping av vørter, som skal varmes til 82C.
  4. 6 liter tappes av og varmes opp til 82C i en egen kjele.
  5. 22 liter vann på 100C og 5 liter kaldsvann tilsettes. Gir en mesk på 65C.
    vent 30 minutter
  6. 20 liter ble tappet ut og tilsatt kjelen fra #4. Varmes opp til 82C.
  7. 20 liter vann på 100C tilsettes. Hever mesken til 69C. (skulle vært 72C).
    vent på at vørter fra #4 og #6 skal nå 82C eller mer.
  8. Det som har vært varmet i egen kjele helles tilbake i meskekaret.
    Denne måtte deles i 15 liter før uttapping og 10 liter underveis i skyllingen for å få plass til alt.
  9. Tapp ut!
  10. Skyll med 12 liter kokende vann.

Bengt blander etter tilbakehelling av det som tidligere av tappet av.

  • Dette brygget ble splittet på forskjellige gjæringsbøtter.
  • 2 x 15 liter ble tappet på gjæringskar og båret ut for å kjøle over natten under epletreet til Bengt. I løpet av natten vil det da falle diverse gjær og bakterier oppi gjæringsdunken, og det er disse som er ansvarlig for gjæringen, helt uten tilsetning av kjøpt gjær.
  • 20 liter ble tappet på en gjæringsdunk og primærgjæres med SafAle BE-256 for senere overføring til Solera’en.
  • 10 liter ble tappet på en gjæringsdunk som også fikk 10 liter fra Batch #178 og skal primærgjæres med Belle Saison før den senere skal overføres til Soleraen.

30/10-18 – Flasking av juleøl og stout

Det begynte å fylle seg opp med veldig mange gjæringsdunker i bryggeriet Vi har derfor hatt en runde med flasking før videre brygging.

Vi fikk fire forskjellige øl over på flaske i løpet av kvelden.

Den første var #174 – JuleKveld 2018, som er en av våre faste juleøl.

Dette er åttende gangen vi lager denne, som er en tradisjonell norsk juleøl innenfor samme stil som de fleste store bryggeriene i Norge har i sitt utvalg, dog i en versjon med polstyrke siden den ligger på 5,8%

Den andre ølen vi flasket var #175 – Vinternatt, som er en Imperial Milk Stout. Denne er det femte gangen vi brygger, og det er en av de to versjoner av denne som flaskes i dag.

 

Neste øl var dagens andre juleøl, JuleBukkk 2018. I tillegg til vanlig har den enkelt og greit bli “infisert” med litt Brett-gjær som særlig over tid kan gi en mer avansert smak.

Den siste ølen som ble flasket var Belgisk Vinternatt. Dette er vår Imperial Milkstout – Vinternatt, som ved en feiltages fikk en dose WLP500 – Trappist Ale i stedet for WLP001 – California Ale. Smaksprøvene underveis tyder på en veldig spennende og god øl. Denne flasket vi en av to gjæringsdunker av, mens den ander skal tilsette et  par kg med Plommer for videre modning, muligens også sammen med en Brett gjær.

I tillegg ble det tappet av 10 liter fra Solera’en som bel satt til videre modning på 1 kg blåbærepurè. Denne er en del av sjette avtapping sammen med den delen som ble satt til modning på plomme for en del uker siden, og som vi skal brygge til påfylling for neste gang vi treffe

S1T6b – LierPlomme 2

Brygg: Solera #1, Tapping #6b – LierPlomme 2

Dette er sjette avtapping av vår Solera #1, og andre avtapping etter oppgraderingen til stor dunk på 120 liter fra de to gamle 22 litersdunkene.

En Solera er et fat hvor man med jevne mellomrom tapper av en andel av ølen og tilsetter ny øl/vørter for vidre gjæring og modning.
Den eldste delen av denne ølen ble brygget 3. November 2015, og den har en gjenomsnittsalder på circa 1 år når den flaskes.

Ølen er en gylden surøl av Lambic typen, som er gjæret direkte med WLP665 – Flemish Ale Blend. Men underveis er det senere tilsatt et utall forskjellige gjær og bakteriekulturer, både fra kjøpte øl og fra forskjellige gjærprodusenter.

Denne andelen av sjette avtapping på 10 liter ble lagt på 3,2kg blåplomme fra Sjåstad fra 31/8.

Alk: 5,5%
OG: 1,048
FG: 1,004

S1T6a – LierSolera 1.6

Brygg: Solera #1, Tapping #6a

Dette er sjette avtapping av vår Solera #1, og andre avtapping etter oppgraderingen til stor dunk på 120 liter fra de to gamle 22 litersdunkene.

En Solera er et fat hvor man med jevne mellomrom tapper av en andel av ølen og tilsetter ny øl/vørter for vidre gjæring og modning.
Den eldste delen av denne ølen ble brygget 3. November 2015, og den har en gjenomsnittsalder på circa 1 år når den flaskes.

Ølen er en gylden surøl av Lambic typen, som er gjæret direte med WLP665 – Flemish Ale Blend. Denne Solera’en er nå en blanding av våre to gamle (#1 og #2) soleraer. Det betyr at den har en masse gjærrester tilsatt underveis både fra kjøpte øl og fra gjærprodusenter.

Alk: 5,5%
OG: 1,048
FG: 1,004

Brygg #176 – Tore’s Mjød

Tore’s Mjød – Mjød

Vi var så heldige at Jens fikk tilbud om å få honning som vi kunne lage mjød av. Dette gjorde at vi fikk 19 kilo honning å lage av. Dette gjorde at vi fikk nok til å lage 60 liter med relativt solid mjød. For å teste litt forskjellig deler vi dette på tre dunker og tilsetter henholdsvis Bringebær og Pasjonsfruktpure i to av dem mens den tredje beholdes uten tilsetninger.
Videre ble hver av disse splittet i to når vi flasket, hvor 5 liter ble tappet av hver av dem og tilsatt 5 liter vann for en “snillere” mjød. Resultetet er derfor seks forskjellige mjød på flaske:
#176a – Sterke Tore’s Mjød
#176b – Snille Tore’s Mjød
#176c – Sterke Tore’s Mjød med Bringebær
#176d – Snille Tore’s Mjød med Bringebær
#176e – Sterke Tore’s Mjød med Pasjonsfrukt
#176f – Snille Tore’s Mjød med Pasjonsfrukt

Bryggedato: 9/10-18
Tappedato: 12/3-19

OG: 1,094 og 1,046
FG: 1,004
Alkohol: 12,1% og 5,5%.

9/10-18 – Brygging av JuleKveld, VinternNatt og Mjød

Da var høstsesongen i gang, om enn litt i seneste laget.

Først og fremst var det årets siste juleøl som måtte brygges om vi skulle rekke å få den klar før julaften. I tillegg satte vi også en ny runde av VinterNatt for gjæring med den vanlige amerikanske gjæren, siden forrige runde ble satt igang med belgisk gjær. Og i tillegg satte vi igang vårt første forsøk på å lage mjød.

Juleølen vi lagde var den faste JuleKveld, som med et unntak (grunne ombygging av låve/bryggeri) har vært brygget hvert eneste år siden 2010. JuleKveld er en tradisjonell norsk juleøl, normalt litt sterkere enn butikkstyrke, og dette åttende gangen vi lager den.
– Batch #174 – JuleKveld 2018

Vinternatt er en Milk Stout, en mørk og fyldig øl som passer godt å kose seg med på mørke høst og vinterkvelder. Med den “belgiske” varianten er dette fjerde gang vi lager VinterNatt.
– Batch #175 – VinterNatt

Vi (det vil si Jens) har vært så heldig å få et parti med honning. Nærmere bestemt 19 kilo, som vi vil bruke til å gjøre vårt første forsøk på å lage Mjød. I og med at det er en såpass stor menge valgte vi å splitte dette på tre gjæringsbøtter slik at vi kan få tre forskjellige smaker.
– Batch #176a – Mjød|
– Batch #176b – Mjød med Bringebær
– Batch #176c – Mjød med Pasjonsfrukt.