Da var det tid for en ny bryggerunde igjen, både for å fylle på med spennende saker til sommeren og for å gi juleølen tilstrekkelig tid til å modnes før jula setter inn. Med to av årets juleøl brygget allerede i slutten av fjoråret og en til på plass i gjæringsrommet etter denne bryggekvelden er vi godt i rute til jul.
Det var godt oppmøte denne kvelden med Bengt, Fredrik, Jens, Simon og Øystein til stede.
Ølene som ble brygget var:
Batch 139 – Havel
Vår faste tsjekkiske pilsner som alltid slår an.
Batch 140 – Julebukk 2017
Krydret bokkøl, en av våre faste juleøl.
Batch 141a – Pis
Første brygging av denne, som egentlig skulle vært en belgisk Tripel.
Batch 141b – Sær gjær: Torulaspora Delbrueckii
En liten testbatch med en litt «sær» gjærvariant vi har fått tak i.
Underveis i kvelden ble det også gjort måling og testing av diverse surøl for å se hva som nærmer seg klart der. Konklusjonen er at neste gang vi skal flaske øl vil vi også ha nesten 60 liter surøl som skal på flaske, stort sett fordelt på 5 og 10 liters batcher. Dette er både fruktøl med aprikos og mango og diverse både lyse og mørke surøl med forskjellige gjær og bakterieblandinger.
Når bryggingen gikk mot slutten ble det også gjort noen andre aktiviteter.
Blandt annet ble «tørkeveggen» gjort klar, slik at vi kan henge opp all gjæringsbøtter og liknende når de er vasket rene. Dette vil gjøre det mer ryddig og gi bedre plass i tillegg til at det ikke er så lett at det blir stående fuktighet i bøttene når de stables i hverandre og settes bort.
For å gjøre det enklere og litt billigere med gjær til fremtidige brygg har
vi nå også begynt å «lagre» unna litt i isotoniske saltvannsampuller. På denne måten kan gjæren lagres i flere år, og det kan hentes ut en liten del som dyrkes opp igjen til nødvendig mengde. Over tid er det planen at vi vil ha mesteparten av gjæren vi trenger tilgjengelig i eget bibliotek, slik at vi er sikre på at vi har det vi trenger, og når vi trenger det.