Bengt, Jens og Øystein var på plass en hel dag for å gjøre en massiv brygging av øl med Brettanomyces.
Planen for dagen var å brygge fire batcher øl, hvorav tre av dem skulle gjæres med sin vanlige gjær samt Brettanomyces som sekundærgjær mens den siste batchen skulle lages som 100% Brett-gjæret øl.
For å gjøre dette enda mer kompleks har vi valgt å bruke fem forskjellige Brett varianter som fordeles i hver sin lille andel av de forskjellige ølene. Dette vil si at de tre batchene som skulle sekundærgjæres med Brett ble hver ble delt på seks gjæringbøtter. Fem av dem fikk hver sin variant av Brett tilsatt i tillegg til sin vanlige bryggegjær. Den siste batchen ble fordelt på fem gjæringbøtter og hver av dem fikk en solid dose av hver sin Brett variant.
De fire ølene som ble brygget var:
- Vinterkveld – Oatmeal Stout (oppskrift kommer)
- Gåserud – Saison (oppskrift)
- Chico – American Pale Ale (oppskrift kommer)
- Chico – American Pale Ale, 100% Brett (oppskrift kommer)
De to siste ølene er identiske bortsett fra gjæren som brukes i dem.
De fem Brettanomyces-variantene som vi brukte var:
- Wyeast – #5526, Brettanomyces Lambicus
- White Labs – WLP645, Brettanomyces Claussenii
- The Yeast Bay – Beersel Brettanomyces Blend
- The Yeast Bay – Amalgamation
Til sammen gir dette da seks varianter av de tre første ølene og fem varianter av 100% brett-ølen, altså 23 forskjellige øl. Det blir gjæret 10 liter av hver av disse variantene.
I tillegg til disse 23 forskjellige ølene endte vi også opp med to «bonusøl». Etter kokingen av Vinterkveld hadde vi noen liter vørter til overs som ble tappet over på to små plastdunker og deretter tilsatt en villgjær som Øystein har fått fra Arnljot Kristiansen som en del av en surøl utveksling.
Det ble også noen liter «til over» etter meskingen av Gåserud. Dette kokte vi i en egen kjele og tilsatte Centenniel både ved 60 og 0 minutter. Til å gjære detbrukte vi en slurry av WLP300 – Hefeweizen Ale som vi hadde stående etter en tidligere brygging. Så får tiden vise hva slags resultat det blir av dette.
Til sammen ble det da, etter en 10 timer lang bryggedag, 25 øl fordelt på:
- 15 øl gjæret med Sacc og med Brett som sekundærgjær
- 3 øl gjæret kun med Sacc, som smakskontroll
- 5 øl gjæret kun med Brett
- 1 bonusøl gjæret med villgjær
- 1 bonusøl gjæret med Hefeweizen gjær.
Et avansert og spennende prosjekt.
Blir sikkert mange gode ølsmaker av dette.