Ratatosk – Sur bordøl
Ratatosk er en sur bordøl, altså en sur øl med relativt lavt alkoholinnhold. Den ble laget samme dagen som vi brygget Julekveld og Julebukk for 2016. Etter at vi hadde fått tilstrekkelig vørter til de to bryggene tappet vi av litt ekstra og blandet dem til denne ølen.
Den ble satt sammen av 13 liter ekstra vørter skylt fra meskingen av Julekveld og 7 liter fra Julebukk.
Til å gjære den brukte vi en surølblanding som heter «Bootleg Biology – Sour Solera Blend Spring 2016» som vi fikk en liten bit av fra Eskil som den gang var brygger på Hegg Ølkompani i Lierbyen. I tillegg ble det tilsatt litt SafLager W34/70 for å sikre tilstrekkelig vanlig gjær til at gjæringen kom godt i gang.
Oppskriftene til maltsammensetningene ligger her og her. Merk at det er kun maltsammensetningen, og kun vørter etter at de egentlige batchene er tappet ut som er brukt. OG på brygget var 1.030, og den er kokt uten humle.
Navnet Ratatosk:
I den norrøne mytologien var RAtatosk navnet på ekornet som løp opp og ned stammen på verdenstreet Yggdrasil. Ratatosk bringer nyheter og sladder mellom ørnen Vidofnir som sitter i toppen av treet og ormen Nidhogg som ligger og gnager på roten.
Bryggedato: 26/9-16
Tappedato: 16/8-17
Bryggere: Bengt, Fredrik, Jens, Simon og Øystein
Tappere: Jens og Øystein
OG: 1,030
FG: 1,006
Bitterhet: 0 IBU
Alkohol: 3,1%