I og med at det er sommer og etterhvert høst, og dermed frukt som modnes, er det også på tide å starte noen fruktøl.
Første runde, som ble gjort 20/7, med forberedelser et par dager før, var å tappe øl fra Solera’en over på gjæringsdunker med jordbær.
På grunn av at surøl med jordbær har lett for å kunne få usmak (av typen tygg på plaster), så ble det laget tre versjoner.
- Første del består av 12 liter øl som tilsettes 2 liter presser jordbærsaft som er silt for å ikke få med frøene. Denne delen blir til:
LierJordbær 2b – versjon 1 – S1T8b1 (Solera #1, Tapping #8, variant b1) - Andre og tredje del starter felles med 15 liter øl som tilsettes 2,3kg knust jordbær. Etter 9 dager med kontakt med bærene ble 8 liter tappet av. Denne (andre) delen blir til:
LierJordbær 2b – versjon 2 – S1T8b2 (Solera #1, Tapping #8, variant b2) - Den tredje delen er den delen som blir igjen på jordbærene. Denne skal modnes videre på jordbærene.Denne, tredje delen, blir til:
LierJordbær 2b – versjon 3 – S1T8b3 (Solera #1, Tapping #8, variant b3)
Dette gir oss tre varianter slik at vi kan finne ut i hvilken grad det blir forskjell i smak, og om det opptrer noen usmaker av dem.
Den andre runden i bryggeriet var 29/8.
Øystein har vært og plukket ca 18 kilo plommer hos en bekjent, og i første runde ble 19 liter øl tappet for ettergjæring med 6kg Opal-plommer. Planen er å tilsette 2 eller 4 kilo til når den første gjæringen har roet seg litt, for å gjøre plommesmaken ekstra intens.
Denne ølen blir til:
LierPlomme 3 – S1T8c (Solera #1, Tapping #8, variant c)