Brygg #31 – Neste Sommer (50l) – Weissbier

Brygg: Sommertid

Bryggedato: 19/1-2011
Tappedato: 2/2-2010

Bryggere: Bengt, Erik, Jens, Simon
Tappere: Bengt, Jens, Simon, Øystein

Viktige data:
OG: 1,053
FG: 1,014
Alkohol: 5,1%

Det ble tappet tilsammen 130 flasker fra brygg 31 & 32.
Disse ble fordelt samlet pga like brygg.
Fordeling:
Bengt – 31
Erik – 21
Jens – 31
Lars – 1
Simon – 31 
Trond – 1
Øystein – 10 (Hentet 10)
Overskytende – 3 (settes til forbruk i pub’en)

Brygget etter oppskriften Sommertid

 

Brygg #30 – Humlebombe – Imperial ASIBA

Brygg: Humlebombe – Imperial American Style India Black Ale

Brygget for å delta i Haandbryggeriets ASIBA konkurranse.
Brygget endte med en fin 2. plass i konkurransen 🙂

Bryggedato: 4/1-2011
Tappedato: 19/1-2011

Bryggere: Bengt, Jens, Simon, Øystein
Tappere: Bengt, Erik, Jens, Simon

Viktige data:
OG: 1092
FG: 1024
Alkohol: 8,9%

Det ble tappet 32 flasker.
Fordeling:
Bengt – 6
Erik – 2 (Pakket)
Jens – 6 (Hentet 6)
Lars – 1 (Hentet 1)
Simon – 6 (Hentet 6)
Trond – 1 (Hentet 1)
Øystein – 4 (Hentet 4)
Konkurranse: 4 (Levert 4)
Overskytende – 1 (settes til forbruk i pub’en)

Brygget etter oppskriften Humlebombe

 

Brygg #29 – Veltepetter – Imperial ASIBA

Brygg: Veltepetter – Imperial American Style India Black Ale

Brygget for å delta i Haandbryggeriets ASIBA konkurranse. 

Bryggedato: 4/1-2011
Tappedato: 19/1-2011

Bryggere: Bengt, Jens, Simon, Øystein
Tappere: Bengt, Erik, Jens, Simon

Viktige data:
OG: 1094
FG: 1020
Alkohol: 9,7%

Det ble tappet 30 flasker.
Fordeling:
Bengt – 5
Erik – 2 (Pakket)
Jens – 5 (Hentet 5)
Lars – 1 (Hentet 1)
Simon – 5 (Hentet 5)
Trond – 1 (Hentet 1)
Øystein – 3 (Hentet 3)
Konkurranse: 4 (Levert 4)
Overskytende – 3 (settes til forbruk i pub’en)

Brygget etter oppskriften Veltepetter

 

Brygg #28 – Darker Side (of the Pale) – Imperial ASIBA

Brygg: Darker Side of the Pale – Imperial American Style India Black Ale

Brygget for å delta i Haandbryggeriets ASIBA konkurranse.
Brygget endte på en fin 5. plass i konkurransen 🙂 

Bryggedato: 4/1-2011
Tappedato: 19/1-2011

Bryggere: Bengt, Jens, Simon, Øystein
Tappere: Bengt, Erik, Jens, Simon

Viktige data:
OG: 1096
FG: 1019 
Alkohol: 10,1%

Det ble tappet 85 flasker.
Fordeling:
Bengt – 19
Erik – 6 (Pakket)
Jens – 19 (Hentet 19)
Lars – 1 (Hentet 1)
Simon – 19 – (Hentet 19)
Trond – 1 (Hentet 1)
Øystein – 13 – (Hentet 13)
Konkurranse: – 4 (Levert 4))
Overskytende – 2 (settes til forbruk i pub’en)

Brygget etter oppskriften Darker Side of The Pale

 

Oppsummering av bryggeåret 2010

 

 

Årets første bryggeserie, på fire kvelder og fire øl,  startet 10/2 med Bare Vår, en tsjekkisk lager. Dette var for øvrig vårt første forsøk på å brygge en lager.
En uke senere, den 17/2,  var det brygging igjen, hvor det ble laget to dunker med IPA. Den ene av disse, som fikk navnet Hoppende Hane, var vårt første forsøk på tørrhumling. Den andre dunken som ikke ble tørrhumlet fikk navnet Ruslende Hane. Hanene var brygget for å være BareBrygg sine påskeøl for 2010.
Videre i denne bryggeserien ble det brygget en Baltic Porter som fikk navnet Tunge Saker den 3/3, før serien ble avsluttet med en Bitter (Solgløtt) den 17/3.
Gjennom disse bryggene hadde vi problemer med tilstrekkelig utgjæring, og endte stort sett med en alt for høy FG og dermed en for søt øl.

 

Den andre bryggeserien startet 15. mai. På grunn av ombygging hjemme hos Bengt var BarePub midlertidig opptatt, og bryggeriet hadde derfor flyttet seg til BareBar hos Erik i Sande.
Denne serien ble startet en lørdag. Da satset vi på å være ekstra effektive, og kjørte to runder brygging i terrassebryggeriet.
Det første brygget var det som ble årets sommerøl, en weissbier med navn Sommertid.
Det andre brygget ble gjennomført for å gi den første av årets juleøl god tid til å modnes på flaske, derfor ble også Svartjul 2 edt. brygget denne dagen.
I tillegg gjennomførte vi, for å utnytte tiden bedre når mange var samlet, også et brygg i en 20l saftkjele. Med denne kjelen har vi muligheten for å teste litt særere øl samtidig som vi kjører et mer lett tilgjengelig øl i terrassebryggeriet. Jomfrubrygget i 20l format ble barleywinen Høstmørke.

Til denne runden hadde vi også fått undersøkt mer rundt problemene våre med dårlig utgjæring av ølen.
Etter noen diskusjoner på Norbrygg, og ikke minst gode tips fra Jens Maudal og Andreas Riis på Haandbryggeriet fant vi ut at hovedårsaken rett og slett var for lite gjær.
Etter tips løste vi dette ved å begynne å lage startere som fikk liv og fart i gjæren før vi tilsatte den i gjæringsdunkene.
Dette var definitivt et godt tips, og fra og med Sommertid (Brygg #12) har vi hatt en mye bedre utgjæring.

Ca to uker senere møttes vi igjen, for tapping av de tre forrige bryggene, og brygging av to nye.

I terrassebryggeriet kjørte vi denne gangen en klone av Nøgne Ø IPA, som vi fant oppskriften til på Norbrygg, og som endte med navnet Nøgen & Klar hos oss.
I 20 literen det brygget en Old Ale, som fikk navnet Olding.
De siste to bryggene i denne serien ble brygget 15/6, og da ble resultatet en ESB ved navn Sommerkveld, og et forsøk på en Double IPA, som ble hetende Surrehue.
På grunn av forsinkelse i leveranse /sen bestilling av gjær ble vi også ”nødt til” å teste enda en ny ting når vi hadde brygget Sommerkveld.
I og med at vi ikke hadde andre kilder til gjær ble dette derfor første gangen vi gjorde gjenbruk av gjærslurry fra tidligere brygg for å gjære neste, og ette var definitivt også vellykket, selv om vi nok ideelt sett ikke burde basert en ESB på slurry fra en såpass kraftig IPA som Nøgne Ø sin. Men godt ble nå resultatet uansett.
Beklageligvis sliter vi fortsatt på dette tidspunktet med utbytte, og spesielt gjelder dette 20l kjelen, men dette er noe som vi har grublet videre på og nå har et forslag til løsning som vi skal teste når bryggingen starter opp igjen i 2011.

Før denne bryggeserien hadde utstyret også vært en tur på utlån i Sandefjord, hovr Øystein brygget en Best Bitter som endte med navnet TourØL 2010.
Dette var en øl som ble laget for en årlig sykkeltur for Øystein og en del venner fra Asker til Sandefjord.

Men dette var selvsagt ikke siste brygging for BareBrygg i 2010 heller.
På høsten ble det satt i gang en tredje serie med fire brygginger, denne gangen hovedsakelig bestående av lager-øl.
På grunn av at vi til denne runden planla å gjøre gjenbruk av slurry fra en brygging til neste ble bryggingen også delvis planlagt slik at vi begynte på lyse og snille øl for å brygge mørkere øl etter hvert.

12/8 var det tid for første runde. Da var det to ”pils” som stod på planen.
I terrassebryggeriet ble det brygget 50 liter German Lager, som fikk navnet Helga, mens Buddy, som er en Amerikansk Lager ble brygget i 20 literskjelen.
Buddy var også første gangen vi brukte noe annet enn malt som sukkerkilde, i og med at det her også ble brukt en andel mais i meskingen.

Andre runde i denne bryggeserien bestod av 50 liter tradisjonell norsk juleøl med navn Julekveld. I tillegg ble det brygget ca 20 liter Vienna Lager, som fikk navnet Anton.

Tredje runde ble brygget 21/9. Da var det en etterlengtet variant som stod på tapetet, nemlig en Bayer. Denne fikk da navnet Bare Bayer, og samtidig ble det brygget noe som ser ut til å gi et meget spennende resultat.
Dette er en bokkøl. Opprinnelig planlagt som en vanlig bokk, men når bryggingen nærmet seg ble det besluttet å gjøre den til en juleøl, og litt forskjellige krydder med muligheter for julestemning ble tilsatt.

På nåværende tidspunkt er den ennå ikke drikkeklar, men smak av restene etter måling av FG etter gjæring tyder på en meget spennende sak. For øvrig fikk den det velklingende navnet Julebukk.

Siste runde i denne serien, som også blir årets siste brygging ble gjennomført 12/10.
I terrassebryggeriet ble det denne kvelden brygget en Baltic Porter, med en oppskrift som var en variant av Tunge Saker, som ble brygget i Februar.
Planen var å gjære en dunk med Lagergjær på 10 grader, og den andre dunken med Ale gjær ved ca 20 grader, for å se hvilke forskjeller dette medførte på smaken.
Beklageligvis var det ikke plass i gjæringsfryseren på dette tidspunktet pga at det som stod der fra forrige brygging fortsatt var forholdsvis aktive, og heller ikke var i  nærheten av ønsket FG.
Hele porteren ble derfor gjæret med Ale gjær, så får forsøket med lager-gjæring av baltic porter komme på et senere tidspunkt. Ølen fikk navnet Peiskos.
I tillegg hadde vi denne kvelden enda en utvidelse av bryggeutstyret. Fra Erik hadde vi fått et hytte-gassbluss med plass til to 20liters kjeler, og dette utnyttet vi da muligheten til.
I den første ble det brygget noe som opprinnelig var tenkt som en mørk tsjekkisk lager, men som endte opp som en Münchener Dunkel hetende Mørk Snø.
I den andre lille kjelen ble det kjørt et brygg inspirert av en artikkel i en av de siste utgavene av Brew Your Own, som hadde tittelen Cascadian Dark Ale – Birth of a new style.
Etter å ha fått veldig sansen for mørk lager i løpet av det siste året hørtes en mørk IPA ut som noe som definitivt måtte prøves, og brygget fikk navnet Dark Side of the Pale.
I skrivende stund har jeg heller ikke fått smakt denne, men testingen under flasketapingen for noen dager siden tyder på et veldig interessant brygg.

Oppsummert vil dette si at vi har brygget 8 Lager og 12/13 Ale.
Den mest populære familien av øl er IPA, som vi har brygget 4 eller 5 varianter av, avhengig av om ”Hanene” regnes om et eller to brygg.

Når det gjelder bryggehåndverket føler jeg at vi har kommet langt i løpet av året.
Vi har løst problemet med dårlig utgjæring, og på de siste bryggene nå ser det ut til at vi begynner å bli kvitt problemene vi har hatt med dårlig utbytte / for lav OG i terrassebryggeriet.
For 20l kjelene har vi fortsatt for dårlig utbytte, men dette skyldes nok i hovedsak dårlig skylling, som vi har et løsningsforslag på som vi skal teste så snart vi starter bryggingen i 2011.

Kort fortalt har vi laget mange øl, alle sammen drikkbare, og flere så gode at vi ønsker å lage dem om igjen.

Og da kan vi vel si at vi har hatt et vellykket bryggeår.

Nå er det bare å vente til all ølen blir drikkeklar, og deretter nyte fruktene av årets produksjon.

Til slutt noen tall:
Det har vært brygget 21 brygg, fordelt på 11 bryggesamlinger.
Dette har resultert i 663 liter øl i løpet av året, som har medført 1250 flasker øl.
 

SKÅL!!! 

Brygg #27 – Dark Side of the Pale – Cascadian Dark Ale/India Black Ale

Brygg: Dark Side of the Pale – Cascadian Dark Ale/India Black Ale
Bryggedato: 12/10-2010
Tappedato:  3/11-2010

Bryggere: Bengt, Jens, Simon, Øystein
Tappere:Bengt, Jens, Lars, Simon, Trond, Øystein  

Viktige data:
OG: 1068
FG: 1015
Alkohol: 6,9%

Det ble tappet 33 flasker.
Fordeling:
Bengt – 6 (Hentet 6)
Erik – 1
Jens – 6 (Hentet 6)
Lars – 3 (Hentet 3)
Simon – 6 (Hentet 6)
Trond – 3 (Hentet 3)
Øystein – 6 (Hentet 6)
Overskytende – 1 (settes til forbruk i pub’en)

Brygget etter oppskriften Cascadian Dark Ale

 

Brygg #26 – Mørk Snø – Münchener Dunkel

Brygg: Mørk Snø – Münchener Dunkel
Bryggedato: 12/10-2010
Tappedato:  3/11-2010

Bryggere: Bengt, Jens, Simon, Øystein
Tappere: Bengt, Jens, Lars, Simon, Trond, Øystein 

Viktige data:
OG: 1056
FG: 1017
Alkohol: 5,1%

Det ble tappet 33 flasker.
Fordeling:
Bengt – 6
Erik – 1 (hentet)
Jens – 6 (Hentet 6)
Lars – 3
Simon – 6 (Hentet 6)
Trond – 3 (Hentet 3)
Øystein – 6 (Hentet 6)
Overskytende – 1 (settes til forbruk i pub’en)

Brygget etter oppskriften Dark Lager

 

Brygg #25 – Peiskos – Baltic Porter

Brygg: Peiskos – Baltic Porter
Bryggedato: 12/10-2010
Tappedato: 3/11-2010

Bryggere: Bengt, Jens, Simon, Øystein
Tappere: Bengt, Jens, Lars, Simon, Trond, Øystein 

Viktige data:
OG: 1061
FG: 1021
Alkohol: 5,2%

Det ble tappet 96 flasker.
Fordeling:
Bengt – 20 (Hentet 20)
Erik – 1 (Pakket)
Jens – 20 (Hentet 20)
Lars – 6 (Hentet 6)
Simon – 20 (Hentet 20)
Trond – 6 (Hentet 6)
Øystein – 20 (Hentet 20)
Overskytende – 2 (settes til forbruk i pub’en)

Brygget etter oppskriften Baltic Porter

 

Brygg #24 – Julebukk – Krydret Bock

Brygg: JuleBukk – Krydret Bock
Bryggedato: 21/9-2010
Tappedato: 12/10-2010 

Bryggere: Bengt, Erik, Jens, Lars, Simon, Øystein
Tappere: Bengt, Erik, Jens, Trond, Øystein 

Viktige data:
OG: 1,060
FG: 1,023 
Alkohol: 4,83

Det ble tappet 33 flasker.
Fordeling:
Bengt – 5
Erik – 5 (hentet)
Jens – 5 (hentet 5)
Lars – 3
Simon – 3 (hentet 3)
Trond – 2 (Hentet 2)
Øystein – 5 (hentet 5)
Overskytende – 4 (settes til forbruk i pub’en)

Brygget etter oppskriften JuleBukk

Etikett:
JuleBukk etikett